روز جهانی غذا
روز جهانی غذا سالروزی مقارن شانزدهم اکتبر است که به افتخار تأسیس سازمان فائو در سال ۱۹۴۵ نامگذاری شده و در سراسر جهان گرامی داشته می شود.
روز جهانی غذا World Food Day هر سال شانزدهم اکتبر مصادف با بیستوپنجم مهر ۱۴۰۳ برگزار میشود و شعار آن در سال ۲۰۲۴ «حق داشتن غذا برای زندگی و آیندهای بهتر» تعیین شده است.
غذا بهعنوان یکی از حقوق اولیه بشر در نظر گرفته میشود، با این حال یک از هر ۹ نفر در جهان دچار گرسنگی مزمن است. در سال ۱۹۴۵ سازمان ملل غذا را نه یک امتیاز، بلکه بهعنوان یک حق به رسمیت شناخت، به همین دلیل از سال ۱۹۷۹ شانزدهم اکتبر هر سال را در راستای ریشهکنی گرسنگی، روز جهانی غذا World Food Day نامید. این مناسبت بهعنوان یک فراخوان جهانی برای اقدام در مبارزه با گرسنگی و سوءتغذیه عمل میکند.
شعار روز جهانی غذا ۲۰۲۴
شعار روز جهانی غذا در سال ۲۰۲۴ «حق داشتن غذا برای زندگی و آیندهای بهتر» است. این پیام قدرتمند بر حق اساسی انسان برای تغذیه کافی و نقش حیاتی غذا در شکل دادن به حال و آینده بشر تأکید میکند. این حق فراتر از فقدان گرسنگی است و شامل موارد زیر میشود:
تنوع: دسترسی به طیف گستردهای از گزینههای غذایی
تغذیه: مصرف غذاهای تأمینکننده مواد مغذی ضروری
مقرونبهصرفه بودن: توانایی خرید غذاهای ضروری
دسترسی: دسترسی فیزیکی به منابع غذایی
ایمنی: اطمینان از عاری بودن غذاهای موجود از آلایندههای مضر
سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) با این شعار خواستار داشتن حق یک رژیم غذایی متنوع و غنی از مواد مغذی است که برای همه مقرونبهصرفه، در دسترس و ایمن باشد.
درک مفهوم حق غذا
درک اهمیت موضوع روز جهانی غذا در سال ۲۰۲۴ و چالشهای جاری در امنیت غذایی جهانی بسیار مهم است. کشاورزان جهان غذای کافی برای تغذیه جمعیتی بیشتر از جمعیت جهان تولید میکنند، اما گرسنگی همچنان ادامه دارد. حدود ۷۳۳ میلیون نفر در جهان به دلیل شوکهای آبوهوایی مکرر، درگیریها، رکود اقتصادی، نابرابری و همهگیریها با گرسنگی مواجه هستند. گروههای فقیر و آسیبپذیر، بهویژه در خانوارهای کشاورزی بار سنگین این چالشها را متحمل میشوند که منعکسکننده نابرابریهای رو به گسترش بین و داخل کشورها است.
غذا سومین نیاز اساسی انسان بعد از هوا و آب است، به این معنا که همه حق دارند غذای کافی داشته باشند. واژه کلی غذا مخففی برای تنوع، تغذیه، مقرونبهصرفه بودن، دسترسی و ایمنی خوراک است. در اصل همه جهانیان این حق را دارند که به غذاهای متنوع و مغذی موجود در مزارع، تورهای ماهیگیری و بازارها دسترسی داشته باشند. حال آنکه بیش از ۲.۸ میلیارد نفر در جهان توانایی دسترسی به یک رژیم غذایی سالم را ندارند.