"پوسته‌ی دانه هایی چون گندم، برنج و جو را سبوس می نامند و آردی که شامل این پوسته ها باشد، آرد سبوس دار نام دارد"

سبوس گندم دارای بسیاری از مغذی های مورد نیاز بدن انسان است که  این مواد شامل پروتئین، ویتامین های ب1، ب2، ب3، ب6، پتاسیم، منیزیم و فسفر است. همچنین سبوس گندم دارای مقدار قابل توجهی مس است و نصف نیاز روزانه سلنیم و منگنز را تامین می کند.

از ویژگی هایی خوب سبوس گندم میزان کالری کم و در عین حال مقدار بالای انواع مغذی ها است. از آنجایی که فیبر های غذایی دارای مقدار چربی و کلسترول کمی هستند از منابع سالم پروتئین به شما می آیند. همچنین وجود فیبر در سبوس گندم از مزایای گوارشی آن است.

فواید فیبر برای سیستم گوارش

  • فیبر موجود در سبوس باعث افزایش حجم مدفوع و در نتیجه تسهیل و تسریع حرکت آن در روده می شود و از این جهت در سلامت روده و جلوگیری از مشکلات گوارشی کمک می کند.
  • فیبر سبوس در بیمارانی که با اختلالات گوارشی درگیر هستند می تواند در کاهش علائم مرتبط کمک کننده باشد.
  • سبوس کندم غنی از پری بیوتیک است که به رشد باکتری های مفید روده که ضامن سلامت روده هستند و تولید ویتامین K بدن را برعهده دارند، کمک می کند.
  • از دیگر فواید استفاده از سبوس، نقش آن در کاهش خطر ابتلا به سرطان های مرتبط با دستگاه گوارش است مانند سرطان کولون که سومین سرطان شایع در جهان است.
  • یکی از فواید فیبر سبوس گندم نسبت به سایر فیبر های موجود در غلات، نقش آن در سرکوب رشد تومورهای دستگاه گوارش است.
  • فیبر موجود در سبوس در روده به اسید چرب های کوتاه زنجیر تبدیل می شود که این اسید های چرب غذای اصلی
    سلول های روده هستند و در سلامت نگه داشتن آن ها نقش مهمی دارند.
  • سبوس گندم حاوی آنتی اکسیدان هایی از جمله اسید فیتیک و لیگنان است که نقش مهمی در پیشگیری از سرطان پستان دارند.

 

 نقش سبوس در بیماری های قلبی:

  • خوردن سبوس گندم سبب کاهش کلسترول خون می شود و از این جهت می تواند در پیشگیری از بروز بیماری های قلبی عروقی جلوگیری کند.
  • همچنین مصرف زیاد سبوس می تواند در کاهش چربی خون هم نقش داشته باشد.

 

عوارض احتمالی مصرف سبوس گندم:

  • گلوتن پروتئینی است در گندم یافت می شود و به شکل نادر در برخی افراد ممکن است دستگاه ایمنی به این پروتئین واکنش نشان دهد و ایجاد عوارض گوارشی شدیدی کند که به بیماری سلیاک معروف است در نتیجه به افرادی که بیماری سلیاک دارند مصرف گندم به صورت سبوس دار و فاقد سبوس مجاز نمی باشد.
  • سبوس حاوی فروکتان است که در افرادی که دچار سندروم روده تحریک پذیر هستند می تواند در روده ایجاد نفخ کند و به دنبال آن درد ناحیه شکم و اسهال محتمل است.
  • سبوس گندم داری فیتیک اسید است که حاوی مقدار بالایی فسفر می باشد به همین دلیل افرادی که دچار نارسایی کلیوی چه از نوع مزمن و چه از نوع حاد هستند باید از خوردن سبوس گندم جدا خودداری کنند.
  • همچنین اسید فیتیک در کاهش جذب ریز مغذی هایی مانند آهن، روی، منیزیم و کلسیم نقش دارد پس اگر فرد دچار کمبود این مغذی ها است نیاز است تا به شکل موقت از مصرف سبوس غلات خودداری کند یا میزان آن را کاهش دهد. البته مصرف غلات سبوس دار در حد معقول نمی تواند مشکلی به جهت کمبود مغذی های یاد شده ایجاد کند.

 

پایگاه خبری سازمان غذا و دارو
سامانه اطلاعات دارویی شور